Sivukartta

*Osta tuotteita osoitteessa:
www.kookosravinto.fi
ja tutustu koko tuotevalikoimaamme.


Lisää reseptejä osoitteesta: www.kookosravinto.fi


Miksi kookosöljy on paras öljytyyppi, jota tulisi käyttää ihon hoidossa?

 

Vastaus on: vapaat radikaalit.

Useimmat kaupalliset voiteet ja öljyt ovat suurelta osin vettä. Niiden kosteus imeytyy nopeasti kuivaan, ryppyiseen ihoon. Kun vesi joutuu ihoon, se paisuttaa kudoksia, joten rypyt häipyvät ja iho tuntuu sileämmältä. Mutta tämä on vain tilapäistä. Niin pian kuin vesi haihtuu tai kulkeutuu verivirran mukana pois, kuiva, ryppyinen iho tulee takaisin.

Kaupallisilla ihonhoitotuotteilla ei voi koskaan pysyvästi parantaa kuivaa, ryppyistä ihoa, vaikka kuinka yrittäisi. Veden ohella useimmissa voiteissa on jonkin tyyppistä öljyä. Tämä öljy on melkein aina teollisesti raffinoitua kasvisöljyä, josta puuttuvat kaikki luonnolliset suojaavat antioksidantit. Meidän ravinnossamme ja ihonhoitotuotteissamme on eräs ainesosa, joka aiheuttaa valtaosan vapaiden radikaalien muodostumisesta, ja se on oksidoituneet eli hapettuneet kasvisöljyt.

Ihomme muodostuu sidekudoksista. Nämä antavat ihollemme kestävyyttä ja joustavuutta. Ollessamme nuoria ja terveitä iho on sileä, joustava ja taipuisa. Tämä on vahvojen sidekudosten ansiota. Ikääntyessämme sidekudosten kuidut ovat jatkuvasti alttiina vapaiden radikaalien hyökkäykselle, joka hajottaa niitä. Tuloksena on, että sidekudokset kovettuvat ja menettävät sekä joustavuutensa että kestävyytensä. Iho menettää kyvyn pysyä kuosissaan ja alkaa poimuuntua ja tulla ryppyiseksi. Kerran sileä ja pehmeä iho tulee kuivaksi ja nahkamaiseksi. Kun vapaita radikaaleja tuottava reaktio on kerran alkanut, siitä voi muodostua ketjureaktio, joka tuottaa yhä enemmän vapaita radikaaleja, jotka lopulta vaurioittavat tuhansia molekyylejä. Ainoa keino elimistöllämme taistella näitä vastaan on antioksidantit. Kun vapaa radikaali joutuu tekemisiin antioksidantin kanssa, ketjureaktio pysähtyy. Sen tähden on hyvä, jos meillä on runsaasti antioksidantteja soluissamme ja kudoksissamme suojelemassa meitä. Kudoksissamme olevien antioksidanttien määrä riippuu suurelta osin ruoassamme olevista ravinteista. On myös tärkeää, että ihollamme on antioksidantteja.

Tri Ray Peat, biokemisti, joka on kirjoittanut kookosöljyn antioksidanttisista ominaisuuksista, sanoo: "On hyvin vahvistettu, että ravinnossa oleva kookosöljy vähentää meidän E-vitamiinin tarvettamme, mutta ajattelen, että antioksidanttinen toiminta on laajempi kuin tämä, ja että sillä on sekä suoria että epäsuoria antioksidatiivisia vaikutuksia." Kylmäpuristettu neitsyt-kookosöljy on varsinkin tehokas taistelussa vapaita radikaaleja vastaan, koska se on raffinoimatonta, eikä siitä ole valmistusvaiheessa poistettu mitään sen luonnollisia ainesosia. Kaupalliset ihonhoitotuotteet, joiden valmistuksessa on käytetty teollisia, raffinoituja kasvisöljyjä, joista kaikki antioksidantit on poistettu, ovat hyvin alttiita vapaiden radikaalien muodostumiselle sekä ruumiin ulko- että sisäpuolella. Juuri siksi teollisten kasvisöljyjen nauttiminen aiheuttaa E-vitamiinin ja muiden antioksidanttien puutosta. Antioksidantteja tarvitaan torjumaan vapaita radikaaleja, jotka muutoin aiheuttaisivat pysyvää vauriota sidekudoksille. Tästä syystä meidän pitäisi myös olla tarkkoina siinä, minkä tyyppisiä öljyjä käytämme ihollamme, voiteissa, huulipunissa jne. Jos käytät voidetta, jossa on raffinoitua öljyä, edesautat todellisuudessa ihosi nopeampaa vanhenemista. Sellainen voide, vaikka se voi antaa tilapäisen avun, itse asiassa kiihdyttää ihon vanhenemista ja jopa edistää ihosyöpää vapaiden radikaalien ansiosta, joita raffinoitu kasvisöljy synnyttää nopeasti.

Eräs tyypillinen vanhuuden merkki on ruskeiden kesakkomaisten pilkkujen eli 'maksaläiskien' ilmaantuminen. Se on merkkinä siitä, että vapaat radikaalit turmelevat ihossamme olevia lipidejä (rasvoja), mistä juuri johtuu nimitys 'Lipofuscin'. Maksaläiskät eivät yleensä aiheuta kipua tai muutakaan häiriötä. Ellemme näkisi niitä, emme edes olisi tietoisia niiden olemassa olosta. Mutta ne vaikuttavat terveyteemme ja ulkonäköömme. Koska solut eivät voi päästä eroon lipofusciinista - ikäpigmentistä, se vähitellen kasaantuu moniin ruumiimme soluihin, kun ikäännymme. Kun ikäpigmentti kerran muodostuu, sillä on taipumus pysyä koko elämän ajan, mutta voit ehkäistä niiden ilmaantumista ja ehkä jopa vähentää niitä käyttämällä oikealaatuisia öljyjä ruoassasi ja ihollasi.

Ihanteellinen voide on sellainen, johon käytetty öljy ei ainoastaan pehmennä ihoa, vaan myös suojaa sitä vaurioilta, edistää paranemista ja antaa tulokseksi nuorekkaamman, terveemmän ulkonäön. Kylmäpuristettu kookosöljy täyttää nämä vaatimukset. Se estää tuhoisien vapaiden radikaalien muodostumista ja antaa suojaa niitä vastaan. Se voi estää ikäpigmentin eli 'maksaläiskien' muodostumista ihoon. Se auttaa sidekudoksen säilymistä vahvana ja joustavana, jolloin iho ei 'romahda' ja rypisty. Öljy imeytyy ihoon ja sidekudoksen solurakenteisiin ja estää liiallisen auringonvalon mahdolliset haitat. Kookosöljy ei anna ainoastaan tilapäistä helpotusta iho-ongelmiin, vaan auttaa parantamisessa ja korjaamisessa.

Kookosöljyä hiuksiin ja päänahkaan

Samaa, mitä kookosöljy voi tehdä ihollesi, se saa aikaan myös hiuksissasi. Se on erinomainen hiustenhoitoaine. Se tekee hiukset pehmeämmiksi ja hoitaa päänahkaa. Käyttämällä kookosöljyä hoitoaineena ennen pesua voi välttä hilseen paremmin kuin lääkeshampoolla.

Ihon suojakerros ja miten kookosöljy tukee sitä

Kookosöljyn mikrobeja torjuvat rasvahapot auttavat estämään sieni-ja bakteeritulehduksia iholla, kun sitä nautitaan ravinnossa ja myös jonkin verran käytettäessä sitä suoraan iholle. Mikrobien ainoa pääsytie elimistöön, muuten kuin luonnollisten aukkojen kuten nenän ja suun kautta, on ihon läpi. Kun ihon puolustus pettää, seurauksena voi olla tulehduksia. Akne, savipuoli, herpes, sienitulehdus jaloissa ja syylät ovat sellaisia tulehduksia, jotka voivat iskeä ihoon. Suurin kemiallinen este tulehdusten aiheuttajille on ihon hapan pintakerros. Terveen ihon pH on n. 5, joten se on lievästi hapan. Hiki (jossa on virtsahappoa ja maitohappoa) ja ihon rasvat muodostavat tuon happaman ympäristön. Siitä syystä hiki ja öljy ovat meille hyväksi. Meille vaarattomat bakteerit voivat sietää ihon happamuutta ja elää iholla, mutta vahingolliset bakteerit eivät menesty siinä ja niitä on iholla vain vähän. Iholla oleva rasva muodostuu öljyrauhasissa, joita on mm. jokaisen ihokarvan juuressa. Ja tämä öljy on hyvin tärkeää ihon terveydelle. Se pehmentää ja voitelee ihoa ja estää sitä kuivumasta ja halkeilemasta. Se myös sisältää keskipitkäketjuisia rasvahappoja triglyseridien muodossa, joista niitä vapautuu torjumaan vahingollisia mikrobeja.

Ihollamme on paljon pieniä eliöitä, joista useimmat ovat harmittomia ja jotkut ovat hyödyllisiä. Ainakin yksi bakteerilaji on välttämätön ihon terveyden kannalta. Se käyttää ravinnokseen ihon rasvaa ja pilkkoo sen triglyseridit vapaiksi rasvahapoiksi. Bakteeri oikeastaan käyttä ravinnokseen triglyseridimolekyylin glyseroliosan. Tämä jättää rasvahapot "vapaiksi" niitä sitoneesta glyserolista. Kun esim. kookosöljyssä olevat keskipitkäketjuiset rasvahapot ovat sitoutuneet glyseroliin, niillä ei vielä ole mikrobeja torjuvaa ominaisuutta. Kuitenkin, kun ne pilkkoutuvat vapaiksi rasvahapoiksi, niistä tulee voimakkaita mikrobien torjujia. Joten nämä tietyt bakteerit muuttavat keskipitkäketjuiset triglyseridit vapaiksi rasvahapoiksi, jotka tuhoavat taudinaiheuttajabakteereja, -viruksia ja -sieniä. Näin tämä happaman kerroksen ja keskipitkäketjuisten rasvahappojen yhdistelmä muodostaa iholle taudinaiheuttajia torjuvan kemiallisen puolustuksen. Pääasiallisesti bakteeritoiminnan ansiosta iholla ja hiuksissa oleva rasva sisältää 40 -60 % vapaita rasvahappoja. Näistä keskipitkäketjuiset antavat mainitun suojan. Kookosöljy on luonnon runsain keskipitkäketjuisten rasvahappojen lähde. Kun kookosöljyä pannaan iholle, sillä ei ole välitöntä antimikrobista vaikutusta. Kuitenkin, kun iholla olevat bakteerit muuttavat nämä triglyseridit vapaiksi rasvahapoiksi, samalla tavalla kuin ne tekevät ihon erittämälle luonnolliselle öljylle, seurauksena on mikrobeja torjuvien rasvahappojen muodostuminen iholle suojaamaan sitä. Nämä vapaat rasvahapot myös auttavat ihon happamuuden säilyttämisessä, mikä karkoittaa taudinaiheuttajia.

Jos ihoa pestessä käytetään saippuaa, tämä pesee pois suojaavan öljyisen ja happaman kerroksen. Usein pesun jälkeen iho tulee kireäksi ja kuivaksi. Kosteuttavan aineen lisääminen helpottaa oloa, mutta se ei korvaa poistunutta happamuutta ja keskipitkäketjuista rasvahappoa. Siinä vaiheessa iho on alttiina tulehduksille. Voisit kuvitella, että kylvyn jälkeen ihosi on puhdas ja bakteerivapaa. Mutta mikrobeja on kaikkialla, niitä leijuu ilmassa, niitä on vaatteissamme ja kaikessa, mihin koskemme. Monet mikrobit säilyvät pesussa, koska ne ovat ihon uurteissa ja taipeissa. Ennen pitkää ihollasi taas kuhisee sekä hyviä että pahoja mikrobeja. Ihosi on alttiina tulehduksille siihen asti, kunnes hiki ja öljyt taas palauttavat ihon kemiallisen suojavarustuksen. Jos ihollasi on haavoja tai naarmuja, streptokokit, stafylokokit ja muut vahingolliset mikrobit saattavat päästä elimistöösi.

Käyttämällä kookosöljyä tai siitä valmistettua voidetta voit nopeasti palauttaa ihon luonnollisen suojavarustuksen. Monet laittavat kookosöljyä iholleen jokaisen pesun jälkeen. Se imeytyy nopeasti, pitää ihon pehmoisena, mutta ei anna rasvaista tuntua. Se on erilaista kuin muut kuivan ihon pehmentämiseen tarkoitetut aineet. Se autta parantamaan ihotulehdukset muutamassa päivässä, hoitaa ja parantaa haavat, rakkulat, ihottumat jne. Se on erinomainen pohja voiteiden valmistamiseen. Kookosöljy on myös suosituin aine saippuan valmistuksessa.

 

 




VIRILO-neitsyt- kookosöljyn on riippumaton luonnonmukaisen
tuotannon valvontakeskus
(Imo-DE-Öko-Kontrolstelle) 
hyväksynyt luonnonmukaisesti
tuotetuksi tuotteeksi ja sille on
myönnetty BIO -merkki. Lue lisää